Wat moet je weten als je borst of en flesvoeding wilt gaan geven?
Welkom!
Je gaat binnenkort een keuze maken of je borst of flesvoeding gaat geven.
In dit E-Book beginnen we met het hoofdstuk borstvoeding en het tweede deel bestaat uit flesvoeding.
Volg je gevoel! Welke keuze je ook maakt, het is jouw keuze dus het is alBjd goed. Wat het allerbelangrijkste is dat je voeding gaat geven met liefde!
Met heel veel aandacht en zorg is deze bundel samengesteld. Het delen, doorsturen, vermenigvuldigen of bewerken is niet toegestaan. Ik reken op jouw integriteit.
Inhoud
- Wat maakt borstvoeding nou zo bijzonder
- De eerste voeding 5 Signalen 6 Kraamweek
- Borstvoedingsprepps 7 Voldoende voeding
- Flesvoeding 9 Voordelen van flesvoeding
- Wanneer heeft de baby honger
- Starten met de voeding
- Flessen en Speentjes
- Voldoende voeding 14 Flesvoedingprepps 15 Tot slot 16
Wat maakt borstvoeding zo bijzonder?
Voordelen voor de baby:
• De samenstelling van borstvoeding verandert en groeit mee met de behoeHe van jouw kindje. • Is alBjd op temperatuur, en je hebt het alBjd bij je.
• Minder kans op eczeem.
• Bevat afweerstoffen, die uw baby beschermen tegen ziektes.
• Beschermt uw kind tegen maag- en darminfecBes, middenoorontsteking, overgewicht, hart- en vaatziekten, astma en nog veel meer.
• Is goed voor de band tussen jou en je baby. Als je borstvoeding geeH, is er veel huid-op huidcontact. (Lees huidhonger in het kraamweek e-book)
Voordelen voor jezelf:
• Je baarmoeder sneller zijn vorm terugkrijgt.
• Je minder kans hebt op veel bloedverlies na de bevalling, en minder ijzerverlies.
• Je meestal later ongesteld wordt. Let op je kunt vóór die Bjd al zwanger worden!
• Je meestal sneller terug bent op uw oude gewicht.
• Je waarschijnlijk een kleinere kans hebt op botontkalking, borstkanker en eierstokkanker. • Je beschermd wordt tegen een vorm van reuma.
“i make milk what’s your super power?!”
De eerste voeding
Voor een goede start in jouw avontuur van borstvoeding geven is huid – op huidcontact heel erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de melkproducBe op gang komt.
Na de bevalling is uw baby rusBg, wakker en heeH een sterke zuigreflex. Daarom is het belangrijk dat je baby snel na de bevalling aan de borst wordt gelegd. Met deze eerste voeding krijgt je baby colostrum.
Colostrum, de eerste melk die je aanmaakt wanneer je begint met borstvoeding geven, is de ideale voeding voor een pasgeboren baby. Het is zeer geconcentreerd en zit vol eiwiTen en voedingsstoffen, dus een klein beetje ervan is al voldoende voor je baby’s piepkleine maag. Het heeH ook een laag vetgehalte, is makkelijk verteerbaar en bevat een overvloed aan bestanddelen die de ontwikkeling van je baby op de best mogelijke manier starten. Ook zorgt het ervoor dat de baby zijn eerste ontlasBng (meconium) kwijt kan omdat colostrum laxerend werkt. En wat misschien nog wel belangrijker is: colostrum speelt een cruciale rol in de opbouw van je baby’s immuunsysteem.
Ze noemen het ook wel vloeibaar goud.
Colostrum is dikker en geler dan rijpe melk. De samenstelling ervan is ook anders, omdat het afgestemd is op de specifieke behoeHen van je pasgeboren baby.
Deze eerste voeding in het eerste uur met vloeibaar goud noemen ze daarom ook wel:
Het gouden uur
Iedere baby moet leren aan de borst te drinken. Daar heeH hij even de Bjd voor nodig. Het kan even duren voordat jullie weten hoe het moet!
De kraamverzorgster gaat dit proces begeleiden als je thuis bent. Mocht je in het ziekenhuis zijn doet een verpleegkundige dit.
De baby gaat acBef op zoek naar jouw borst. De reflexen van het neusje/kinnetje en wangetjes geven de richBng aan waar de baby naar toe moet happen. De reflexpunten onder de voetzooltjes en ellenbogen helpen jouw baby om leTerlijk omhoog te kunnen kruipen naar de borst.
Neem een pre[ge, ontspannen houding aan. Je kunt liggend of ziTend voeden. Leg je baby met de buik tegen u aan. Leg de baby met de neus tegenover de tepel, laat de baby rusBg zoeken en happen. Neem hier de Bjd voor.
Je kunt de baby sBmuleren door de tepel zacht over de lip van de baby te bewegen. Als de baby hapt, help uw baby dan naar de borst toe. De tepel komt nu in de mond van de baby en de baby kan gaan zuigen. Je mag zo vaak voeden als de baby behoeHe heeH, 8 – 12x per dag is heel normaal.
De hormonen oxytocine en prolacBne gaan ervoor zorgen dat borstvoeding mogelijk is.
De oxytocine zorgt ervoor dat de melk vrijkomt uit de borst en de prolacBne zorgt ervoor dat de melk wordt gemaakt. Beide zijn dus belangrijk. Zoals je hebt geleerd in mijn cursus komt oxytocine vrij als je relaxed bent. Ben je gespannen wordt de oxytocine geremd.
Hoe herken ik of de baby goed is aangelegd?
• Onderlipje is naar buiten toe gekruld.
• Kinnetje ligt dicht tegen de borst.
• Neusgaten zijn vrij.
• Mond is wijd open. Kijk naar waar het mondje is. Zit het om de tepel is het niet goed. Zit het mondje ook om de tepelhof is dit wel goed.
• Oor, schouder en heup van de baby zijn op één lijn.
• De borst/tepel beweegt niet in en uit het mondje.
• De kaken van de baby bewegen ritmisch.
• Bij het aanzuigen neemt de baby snelle teugjes, daarna verandert het tempo in langzamere teugen. • Voeden doet geen pijn. Het eerste aan happen mag gevoelig zijn, daarna moet de pijn weggaan. Pijn is een signaal: opnieuw proberen aanleggen zodat het geen pijn meer doet.
Borstvoeding geven mag geen pijn of ongemak geven.
Als dat wel zo is, vraag om hulp!
De verpleegkundigen of de lactaBekundige helpen je graag bij het voeden tot je het zelf kunt.
De Kraamweek
In de kraamweek zul je rondom de 3e of 4e dag stuwing gaan ervaren. Borstvoeding draait namelijk om vraag en aanbod. De vraag is in het begin natuurlijk nog niet zo groot. De maag van de baby is op dag 1 na de geboorte net zo groot als puntje van je pink. Dus als daar een paar druppels inziTen zit het maagje van de baby al vol. Op dag 3 is het maagje van de baby net zo groot als het eerste kootje van je pink en op dag 10 na de geboorte is de maag net zo groot als de pink. Dus de vraag naar borstvoeding bouwt zich op. Het vraag/ aanbod systeem is dus nog niet in balans. Je borsten gaan dus groeien en dat noemen we stuwing. Het is spanning die op je borsten staat en hierdoor ook erg gevoelig zijn. Ondanks dat dit natuurlijk heel erg vervelend is, is het wel een goed teken en het duurt maar even.
Het voeden gaat eerst met de ene borst en halverwege wissel je af naar de andere borst. Je start daarna met de borst waar je hiervoor mee was gestopt. Als voorbeeld start borst 1 na 20 min wissel je naar borst 2 voor ongeveer 10 min. Volgende voeding start je met borst 2 en naar 20 min wissel je naar borst 1 voor ongeveer 10 min.
De tweede drink sessie noemen we ook wel het “toetje” je kindje drinkt hier korter uit.
Bij elke sessie sBmuleer jij de melkproducBe en wordt er meer melk aangemaakt. Na 2 weken ontstaat daardoor een vraag/aanbod systeem wat in balans is en maakt jouw lichaam ook precies wat het kindje nodig heeH. In de kraamweek voed je vaak 8 à 12 keer per 24 uur.
Dat is ongeveer elke 2 à 3 uur. In het begin heb je daarom soms het gevoel of je alleen maar aan het voeden bent.
Borstvoedingsprepps:
Wat is nou handig om in huis te halen.
- Voedingsbeha
- Zoogkompressen zijn handig om alvast in huis te halen. Omdat je borsten in de kraamweeken daarna wat kunnen lekken. Het kan ook al Bjdens de zwangerschap gebeuren.
- Flesje met wat kleine pakjes kunstvoeding. Mocht borstvoeding om een of andere reden nietlukken dan weet je in ieder geval dat er alBjd voeding in huis is.
- Speen, hier zijn de meningen over verdeeld maar de zuigbehoeHe van de baby is zo sterk inhet begin dat ik het wel zou aanraden en ik ben zelf moeder van 3 prachBge kids. Maar kiesvooral wat goed voor jou voelt!
- Voedingskussen zodat je de baby daarop kunt leggen om voeding te geven. Tevens kan je ditook gebruiken aan het einde van de zwangerschap om lekker te liggen in bed om het tussenje benen te klemmen.
- Kolf kan je vooraf al aanschaffen. Ik zou hier heel even mee wachten. Lukt de borstvoedingheb je zo een kolf aangeschaH. Je kan in sommige plaatsen in Nederland ook een kolf huren.
- Zet naast je bed een bidon met water/ranja/thee/sap omdat je eigen vochtbalans uit balansraakt door het geven van borstvoeding is het aan te raden na elke voeding wat slokjes tedrinken. Doe je dit niet krijg je vaak last van hoofdpijn.
- Tip uit grootmoeders Bjd, stuwing verminderd door koolbladeren in je bh te doen.
- Tip van mij koop wat zipzakjes en stop daar in elk zakje wat lepels appelstroop in. Leg deze inde vriezer en gebruik dit als een koud kompres in je bh voor stuwing. Appelstroop blijHnamelijk flexibel als het is bevroren. Heel fijn dus in een bh.
- Je kan ook doek aanschaffen om voeding te geven bijvoorbeeld in een restaurant. Ook hierzou ik even mee wachten tot de borstvoeding op gang is gekomen.
- Tepel crème, zorgt voor verlichBng en zorgt er ook voor dat de huid zich sneller hersteld.
Hoe herken ik of mijn baby voldoende drinkt?
• De baby gemiddeld 6 tot 8 keer per 24 uur drinkt ((de eerste weken 8 tot 12 keer) • De baby ritmisch hoort zuigen en slikken Bjdens de voeding
• De baby minstens 6 plasluiers per dag heeH en de urine kleurloos tot lichtgeel is • De baby er levendig, tevreden en gelukkig uitziet
• De baby in de eerste vijf tot zes weken één tot Ben keer ontlasBng per etmaal heeH. Daarna is eenmaal ontlasBng om de zeven tot Ben dagen niet abnormaal.
De baby valt na de geboorte 5% – 10% van zijn geboortegewicht kwijt. Dit is normaal. De kraamverzorgster of verpleegkundige controleert dit. Als de baby voldoende drinkt gaat de baby na een aantal dagen weer in gewicht toenemen. Bij de ene baby gaat dit wat vloTer dan bij de andere dat is helemaal niet erg.
Wanneer heeft je baby honger?
• onrustig/ huilen
• armpjes buigen en vuistjes ballen
• vuistjes naar de mond brengen
• hevig op de tong zuigen of op zijn vuistje • smakkende geluidjes maken
In het begin herken je nog geen signalen dit ga je vanzelf leren. Zowel de baby moet leren te drinken en ook jij gaat je baby leren kennen. Geef dit de Bjd. Als je onzeker bent of blijH of borstvoeding doet zeer of voelt ongemakkelijk schakel dan hulp in. Bij een verloskundige prakBjk is vaak een lactaBekundige aangesloten en ze kan je goed helpen met al je vraagstukken.
Flesvoeding
In deel van het e-book bespreken we flesvoeding.
Ik bemerk soms dat vrouwen het lasBg vinden om te vertellen dat ze voor flesvoeding kiezen. Omdat ze het gevoel hebben in discussie te moeten gaan waarom dan wel. Ook hoor ik wel eens dat vrouwen een vorm van falen ervaren als de borstvoeding niet gelukt is en de baby flesvoeding krijgt. Bullshit! Het allerbelangrijkste is namelijk dat je voeding geeH met liefde!
Het maakt niet uit of dat uit een fles komt of uit de borst. Als je met pijnlijke borsten voeding geeH is dit niet goed voor jou en ook niet voor de baby. Het is jouw keuze, jouw lichaam, en welke keuze je ook maakt het is alBjd goed!
“o look it’s milk o’clock”
Wat zijn de voordelen van flesvoeding?
- Je weet precies hoeveel je baby drinkt.
Op je borsten ziTen natuurlijk geen maatstreepjes. Op een flesje wel! - Een flesje kan ook gegeven worden door je partner.
Je staat bij deze keuze er dus niet alleen voor. Je partner kan er ook ’s nachts uit om een flesje te geven. Dit verstrekt trouwens gelijk de band tussen je partner en de baby. Ook opa’s /oma’s/oppas ka een flesje geven. - Flesvoeding is er voor elke baby
HeeH je baby last van veel maagzuur (reflux)/ darmkrampjes/ of is niet snel verzadigd/koemelkallergie voor elke baby is er speciale voeding te vinden. - Flesvoeding is constant
Flesvoeding veranderd niet van smaak als je pi[g hebt gegeten of iets met kool erin hebt genu[gd. De smaak van flesvoeding is dus alBjd gelijk. - Flesvoeding kan alBjd.
Ben je in een restaurant kijkt niemand raar op als je een flesje tevoorschijn haalt. - Flesvoeding geven werkt niet ten nadelen aan de hechBng van moeder en kind
Dit kan je ook bewerkstelligen door extra knuffels te geven, regelmaBg voor huid- op huidcontact te zorgen of bijvoorbeeld aan zoiets als babymassage te doen. De band, dan wel liefde tussen moeder en kind zit NIET in het soort voeding wat je geeH. - Flesvoeding is minder belastend voor het lichaam van de moeder
Nog meer voordelen van flesvoeding: geen tepelkloven, stuwing, extra calorieverbruik, of overdreven hormoonschommelingen. Flesvoeding is lichamelijk minder belastend, goed vol te houden en even ‘door te geven’ als mama na de bevalling toch iets te vermoeid blijkt te zijn. - Je wiTe T-shirts blijven wit!
Tenzij je baby na de fles alsnog over je heen spuugt “#$
Maar geen gelige plekken in je wiTe truitjes van lekkende borsten. Dat telt ook wel voor iets, toch? - Flesvoeding voldoet
Flesvoeding bevat alle essenBële bouwstoffen die een baby nodig heeH, draagt bij aan de groei van je kind en is een evenwijdige keuze om op terug te vallen als borstvoeding (om wat voor een reden dan ook) niet voor jou blijkt te zijn. Let op! Je moet in het begin wel extra vitamine K en D blijven geven. Met vitamine K kan je stoppen als de baby meer dan 500 ML drinkt op een dag. Vitamine D is aan te raden dit extra te blijven geven. - Bij flesvoeding hoef je geen aangepast eet- en drinkpatroon aan te houden.
Het drinken van alcohol kan wél als je flesvoeding geeH. Je hoeH dus geen aangepast eet- en drinkpatroon aan te houden. - Geen gekolf.
Anders dan bij borstvoeding, hoef je bij flesvoeding niet te kolven. Dat scheelt als je na je zwangerschapsverlof weer terug bent op je werk. Niet ieder bedrijf heeH een pre[ge ruimte om te kolven, er zijn genoeg verhalen van vrouwen die op het bedrijfstoilet of in een klein magazijntje moeten kolven. Moeders met flesvoeding hebben dit niet, die zeTen hun torentje met flesvoeding en fles klaar en kunnen zonder oponthoud door werken.
Wanneer heeft de baby honger?
Iedere baby heeH een eigen behoeHen en een eigen ritme. De ene baby wil vaker drinken en heeH meer honger dan de andere. Als je baby duidelijk laat merken dat hij honger heeH, dan is het Bjd om te voeden. Je voedt dus op verzoek van je baby. Niet iedere baby drinkt even vaak en even veel. Maar er is wel een gemiddeld patroon. Denk hierbij ook aan jezelf. Soms drink je in 1 x een glas leeg en soms neem je maar een paar slokjes.
De meeste pasgeboren baby’s hebben om de twee of drie uur een voeding nodig, ook ‘s nachts. De maag van de baby is net na de geboorte net zo groot als het puntje van je pink en op dag 3 na de geboorte net zo groot als het eerste vingerkootje van je pink en op dag 10 na de geboorte ongeveer net zo groot als je pink. Ze willen dus vaak drinken. De eerste weken drinken baby’s ongeveer 8-12 keer per 24 uur. Je leert de signalen van je baby herkennen. Dat is er niet gelijk in het begin. Dit heeH even Bjd nodig. Signalen zijn:
- Onrustig/ alert/ huilen/ zoekend rondkijken
- Maakt smakkende geluidjes
- Sabbelt op zijn vuistje/handje
- Gebalde vuistjesBaby’s willen vooral in het begin vaker en meer drinken. Dit noemen we clusteren. Meestal willen ze dit het liefste aan het einde van de middag of begin van de avond. Clusteren komt heel vaak voor en zorgt ervoor dat je baby daarna wat langer kan slapen. Helaas wordt dit niet vaak verteld. En zit jij met je handen in het haar omdat je geen idee hebt waarom je baby aan het huilen is. Het gebeurt ook als de baby behoeHe heeH om bij je te zijn. Geef hieraan toe en hou je baby lekker bij je en voed als je baby daarom vraagt ook al wijkt dit af van zijn/haar voedingspatroon. Je merkt dat de baby rusBger wordt.
Starten met de voeding
Kort na de geboorte krijgt je baby de eerste voeding.
De hoeveelheid voeding wordt berekend aan de hand van het geboortegewicht volgens onderstaand schema. Niet alle baby’s drinken de voeding helemaal op. Dit is niets om je ongerust over te maken. Voor een pasgeboren baby is drinken best vermoeiend. Na een paar dagen oefenen komt dit in de meeste gevallen vanzelf goed. Auankelijk van hoe uw baby de voedingen drinkt, wordt de hoeveelheid voeding de daaropvolgende dagen opgehoogd.
Dag 0 t/m dag 5 In de eerste dagen (kraamBjd) heeH een baby heel weinig nodig.
Hiervoor geldt de volgende richtlijn:
Dag 1: 10cc per voeding
Dag 2: 20cc per voeding
Dag 3: 30cc per voeding
Dag 4: 40 cc per voeding
Dag 5: 50 cc per voeding
Bovenstaande schema is gebaseerd op een frequentie van acht keer per dag. Hier mag van afgeweken worden als je baby andere behoeHen heeH. Dan moet de hoeveelheid per voeding dus ook aangepast worden. In deze dagen krijg je veel uitleg van de kraamverzorgster of verpleegkundige. Dit proces wordt dus uitgelegd. Na 10 dagen gaat het ophogen in stapjes. Dit staat allemaal ook op de achterkant van het pak voeding. Gebruik altijd het bijgevoegde schepje van het aangekochte pak en strijk het ook af.
Belangrijk is dat je na elke voeding het flesje en speen goed reinigt.
De voeding verwarm je. De kraamverzorgster of verpleegkundige gaat dit deel allemaal uitleggen. De hygiëne/het aanmaken/ verwarmen bespreekt ze alBjd met jullie. Mocht jullie baby meer behoeHe hebben aan voeding bespreekt ze dit ook.
Probeer te wisselen van kant Bjdens de voedingen het helpt om beide ogen en kanten van het lichaam van je baby te ontwikkelen en sBmuleren. Dit helpt ook tegen het ontwikkelen van een voorkeurshouding. Je kindje kijkt namelijk alBjd graag naar je. Neem voor het geven van de voeding rusBg de Bjd, een voeding duurt gemiddeld tussen de 15 en 30 minuten. 5 à 10 minuten na de voeding volgt meestal een boertje. Leg daarom, als je baby klaar is met drinken, een spuugdoekje over uw schouder en Bl de baby net iets boven de schouder uit. Wrijf zachtjes over de rug en wacht rusBg af tot het boertje komt. RusBge kloppende bewegingen maken op de rug mag ook. Voeden is een belangrijk moment voor het hebben van sociale interacBe met je baby. Oogcontact met je baby, praten en genieten van de voeding zijn belangrijke interacBemomenten met je baby. Voeding geven met liefde is namelijk heel erg belangrijk!
“Milk is always a good idea”
Flessen
Je kan het beste beginnen met een klein flesje. Je kan een set kopen of ze los aanschaffen.
Welk merk je kiest is aan jou. Er zijn heel veel verschillende flessen in omloop en ze beweren allemaal de beste te zijn. Merken zijn: Phillips Avent, Dr Brown’s, Difrax, Tommee Tippee.
Belangrijk is dat je kijkt of ze BPA vrij zijn. BPA is een chemische stof die schadelijk kan zijn voor gezondheid van je baby. Dus vandaar BPA vrij. Dit staat op de verpakking of dit zo is.
Sommige baby’s drinken heel snel en dan zijn er ook spenen te verkrijgen waarbij de voeding langzamer uit de speen komt. Andersom kan ook als de baby wat langzamer drinkt of als de voeding wat dikker is kan door de speen de voeding er wat vloTer uit.
Elke baby is anders en er is niet gelijk een passend advies welke fles + bijhorende speen het beste is voor jou baby. Dit is uitvogelen. De ene speen lijkt het meeste op een borst. Bij de andere fles komen de boertjes er beter uit enz…. Dit proces van uitvogelen hoort erbij en daar heeH elke ouder mee te maken.
Losse Speentjes
Hier zijn de meningen over verdeeld. De ene persoon raadt het af en de andere persoon moedigt het juist aan. Ik ben van mening dat je mag doen wat voor jou goed voelt. Wil je het wel is dat helemaal prima, wil je het niet is dit ook helemaal prima.
De baby heeft na de geboorte een enorme zuigbehoefte.
Deze behoefte komt voort uit een eerste levensbehoeHe. Zo krijgen ze namelijk hun voedsel binnen. Maar dit is niet de enige reden waarom de zuigbehoeHe zo groot is. Het hart gaat er sneller door kloppen en de baby krijgt er dan meer energie door. Ook is de zuigbehoeHe een vorm van zichzelf troosten en zelfvertrouwen te krijgen. Kortom de zuigbehoeHe is er en heeH een funcBe. Met een speentje na de voeding verzadigd deze behoeHe. Mocht de baby geen speen hebben zoekt hij vaak zijn vingers, handje of vuistje op. Je hebt verschillende speentjes die je kan kopen in de winkel. Ook hierbij is het belangrijk dat het BPA vrij is. Koop je iets uit China of andere landen weet je dat niet dus let hierop. Ook hier is het kijken welke speen jouw baby het pre[gst vindt en is er geen kant en klaar advies voor welke speen het beste is voor jou baby.
Voldoende voeding?
Je weet zeker dat je baby voldoende drinkt als hij levendig is, ongeveer 6 naTe plasluiers per dag heeH en goed groeit. Als hij een paar dagen geen 6 luiers vol plast, hoeH er niet direct iets aan de hand te zijn. Kijk goed naar het gedrag van je baby: is de baby alert en levendig? Dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Als jij je zich zorgen maakt of je baby wel genoeg drinkt, plast of poept, kan je contact opnemen met het consultaBebureau. Het groeien/ gewicht en de ontwikkeling van je baby wordt in de gaten gehouden door het consultaBebureau.
Een baby kan ook aangeven dat het voldoende heeH. Een flesje hoeH niet alBjd leeg te zijn. Signalen van voldoende zijn:
- Baby draait zijn/haar hoofdje weg
- Loopt melk uit het mondhoekje
- Onrustig gedrag met de handjes
- Niet meer happen
Stuwing
Als je borstvoeding geeH betekent dat niet dat de borstvoeding niet op gang komt. Je borsten gaan na de bevalling melk maken. Rond de derde en vierde dag na de bevalling kan je last krijgen van stuwing. Bij stuwing zijn de borsten vaak gespannen en vol. De huid van de borsten staat soms strak en kan doorschijnend lijken. De borsten kunnen pijnlijk en warm aanvoelen. Stuwing wordt veroorzaakt door vaatverwijding, weefselvocht en het op gang komen van de melkproducBe. Stuwing komt het meest voor tussen dag drie en vijf, maar kan ook later voorkomen. Het is verstandig om een stevige bh te dragen, de borsten te koelen met koude kompressen en de borsten ‘met rust te laten’. Je kunt paracetamol innemen om de pijn te verlichten. De koude kompressen kan je het beste maken met appelstroop. Koop wat zipzakjes en doe daar in elk zakje 4 lepels appelstroop in. Leg deze in de vriezer. Bij stuwing pak je er 2 uit en stopt deze in de bh. Je kan dit ook met water doen maar appelstroop blijH flexibel dus dat is pre[ger in je bh. Mijn advies is om 4 van dit soort zakjes te maken. Zodat je kan afwisselen. Het is erg fijn om te kunnen koelen als je stuwing ervaart.
Flesvoedingprepps:
- Aantal flesjes, koop 2 flesjes van 2 verschillende merken. Zo kan je al gaan testen wat het fijnste is voor je baby. Bijvoorbeeld Phillips avant en difrax.
- Flessenborstel
- Kunstvoeding van 0 tot 6 maanden
- Speentje
- Poedertoren om flesvoeding in te doen zodat je niet het hele pak hoeH mee te nemen als jeergens heen gaat.
- Thermosfles, deze gebruik je als je van huis gaat zodat je alBjd warm water hebt om voedingmee te maken. Controleer de temperatuur want te heet is natuurlijk niet goed. Je hebt ookisoleertassen die de fles warm kan houden. Kies hierin wat je pre[g lijkt.
- Vitamine K en D. In het begin is alleen de vitamine K extra nodig.
- Spuugdoekjes (10 stuks)/ hydrofiel luiers (8 stuks) deze gebruik je voor het boertje om jekleding te beschermen en om makkelijk het spuug rond het mondje van de baby teverwijderen.
- Voedingskussen om te gebruiken om te voeden en ook al te gebruiken Bjdens dezwangerschap om comfortabeler te liggen.
- Je kan om schoon te maken een schoonmaak set kopen maar je kan ook de flesjes uitkoken ineen pan. Beide zijn net zo effectief.
Tot slot
Welke keuze je ook maakt alles is prima zolang je maar voeding geeH met liefde!
Als je onzeker bent of met vragen zit helpt de eerste week de verloskundige je graag. Ook de kraamverzorgster kan veel vragen beantwoorden. Blijf niet met vragen/onzekerheden ziTen.
Dit geeH onrust en de baby bemerkt dit ook en wordt daar ook onrusBg van. Na de eerste week neemt de huisarts en het consultaBebureau het over voor je hulpvragen of onzekerheden. Durf te vragen #DTV
In de supermarkt heb je allerlei soorten/merken voeding. Ze lijken allemaal op elkaar dus het maakt qua merk niet zoveel uit welke je koopt. Mocht je baby last hebben van reflux/darmkrampjes/koemelkallergie/hongerig zijn daar speciale pakken voeding voor te koop. Laat je hierover informeren door de verloskundige/huisarts/consultaBebureau. Het is belangrijk dat je de juiste voeding geeH aan je baby.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar het allerbelangrijkste is dat je voeding geeft met liefde!
Succes!
Lieve groet, Suzan